Algemeen Dagblad 11 oktober 1985 MEDIA

Terug naar de jaren '60

AMSTERDAM - "Wat goed is komt snel," zo luidt het spreekwoord. Dat is van toepassing op de hoofdstedelijke rockgroep Fatal Flowers. Negen maanden geleden bestond de formatie nog niet, ruim vijf maanden later lag de eerste titelloze mini-elpee al in de winkels.

Fatal Flowers is n van de vier Nederlandse afgevaardigden op de derde editie van het Rotterdamse popfestival Pandora's Music Box. Weliswaar moet de groep de toebedeelde vijftig minuten speeltijd delen met de eveneens uit Amsterdam afkomstige L'Attentat, toch is het een stuk erkenning. "Pandora is een heel goed initiatief," zegt Richard Janssen, de gitarist en zanger van Fatal Flowers. "Er zijn veel groepen te horen die normaal niet in zo'n grote zaal spelen en dus niet zoveel publiek bereiken als op Pandora."

"Ik denk dat Fatal Flowers aardig aansluit bij de lijn van Pandora en daarom ook voor het festival is gevraagd. De gitaar staat bij de nieuwe groepen weer in het middelpunt van de belangstelling. Dat zie je bij Puur Bible, Green On Red, The Long Ryders, maar ook bij L'Attentat en bij ons. Al zijn die groepen niet identiek aan elkaar, er zijn wel overeenkomsten."

Fatal Flowers maakt inderdaad gitaarrock. Het viertal grijpt daarbij terug naar de muziek uit de jaren zestig, van The Byrds, Neil Young en alle andere groten. Toch streeft de groep een eigen geluid na. Fatal Flowers speelt tijdens concerten behalve eigen materiaal, nummers van Jimi Hendrix en Bob Dylan, twee heel verschillende artiesten.

"Dat zijn twee extremen," zegt Richard Janssen. "Die nummers kun je alleen op het podium naar elkaar toe laten groeien. Je kunt beter een paar keer op het podium onderuit gaan dan in de oefenruimte te blijven zitten. Als je iets wilt bereiken, moet je zoveel mogelijk spelen."
"Wij fixeren ons echt niet zo erg op de jaren zestig. Alles wat er na 1960 is gebeurd wordt ook meegepikt. We zijn benvloed door de nummers, maar niet door het geluid van die periode. Je zult ons niet zien zoeken naar twintig jaar oude versterkers. We spelen gewoon op moderne dingen."
"Ik zal morgenavond nog zenuwachtiger zijn dan ik normaal voor een optreden ben," stelt Richard Janssen. Ik wil zien hoe Fatal Flowers er internationaal voorstaat. Het is nu voor het publiek makkelijker om ons te vergelijken met buitenlandse groepen van dezelfde stroming. Een Nederlandse muzikant is in ieder geval niet per definitie stommer dan een muzikant uit Engeland of Amerika."
"Alle groepen in ons genre in Nederland hebben een gemiddelde leeftijd van 24 jaar of ouder. Er moet vlug nieuwe aanwas komen anders bloedt popmuziek dood. De popmuziek is een beetje aan het vergrijzen. Ik wacht op die jongens van een jaar of 18, 19 die een gitaar oppikken en eenvoudige nummers beginnen te schrijven. Zo zijn wij ook begonnen."

bron: David Kleijwegt, Algemeen Dagblad 11 oktober 1985

terug naar de media pagina