? 1987 MEDIA

Tegenover Lee Towers zet ik
DE FATAL FLOWERS
Underground maakt opgang

Fatal Flowers, Claw Boys Claw en Blue Murder. Wat hebben die namen gemeen? Alle drie zijn het goede gitaarformaties. En één van die drie gaat de Edison ontvangen waarvoor ze alle drie genomineerd zijn. De zaal is donker, stampvol en benauwd. Zang, snaren en drums stralen door de damp. De mensen dringen met drankjes, staan op stoelen en tafels.

Overal wordt gedanst. In het gekleurde licht aan het einde van de zaal klinken Country-ballads en rauwe Rock & Roll. De Fatal Flowers staan vele avonden per week ergens in een zaal in Nederland.

Over ambities zal je de Fatal Flowers, Richard, Dirk, Geert en Henk, nooit horen. Ze spreken niet over het vanzelfsprekende. Maar ze worden er verlegen van als mensen kilometers reizen om ze wederom in concert te zien. En de platenmaatschappij WEA roemt hun zelfstandigheid. Een jaar na oprichting kwam hun eerste mini LP Billy uit. Het jaar daarop, nog deze winter, stonden de Fatal Flowers met hun single Younger Days zesendertig in de Top 40 en vijfendertig in de Nationale Hitparade. Well Baby hun nieuwste single die in april uit kwam zal deze weg zeker volgen. Richard janssen, de zanger en gitarist van Fatal Flowers, verklaart hun zelfstandigheid als volgt: "De platenmaatschappij geeft het geld dat wij nodig hebben. Wij regelen met ons management verder alles zelf. Twee maanden later liggen banden, hoezen en clip kant en klaar op hun bureau. Wij bepalen zelf wat we willen." In de twee jaar van hun bestaan hebben de Flowers zoveel opgetreden dat ze de tel al lang kwijt zijn. Enige buitenlandse ervaring deden ze in Berlijn, België en Londen op en daar zal het niet bij blijven. Naast Duitsland komt de LP Younger Days nu ook in de Verenigde Staten, Frankrijk en een land als Zuid Korea uit.
'De beste band van Nederland,' schreef NRC Handelsblad. Richard vind het grappig dat de drie genomineerde bands voor de Edison alle drie uit dezelfde Amsterdamse zogenaamde Gitaren School afkomstig zijn. Vrienden van de Fatal Flowers, Claw Boys Claw, ontvingen dit jaar de BV Pop Prijs uit handen van minister Brinkman. De Flowers denken dat deze aandacht op meer bands gunstig zal werken. Bovengenoemde zijn immers alleen de meest bekenden uit een hele stroming die ook wel Amstel Wave wordt genoemd. Hoewel dat Amstel volgens Richard alleen op lead-gitarist Dirk Heuff, die als ex-schipper op een boot op deze rivier woont, slaat. Ook Richard kan heden en verleden af en toe combineren. Evenals de drummer Henk Jonkers is hij ooit assistent bij een filmbedrijf geweest. Die ervaring kwam van pas toen de Fatal Flowers voor vierduizend gulden de zwart-wit film voor Younger Days opnamen. Deze zelfgemaakte videoclip komt nu op Super Channel onder de ogen van satellietkijkend Europa. Ondertussen begint de single Well Baby zijn bestaan in Nederland.

Oude tijden herleven als Richard op verzoek wat inspiratie bronnen van de Fatal Flowers noemt: 'Beatles, Dylan, Hendrix ... Soulmuziek ... Lou Reed, Bowie ... de Sex Pistols, Ramones . . .' De meeste nummers schrijven de Flowers zelf maar daarnaast spelen ze als hommage aan de sixties ook covers. Zo staat Gimme some truth van John Lennon op Younger Days. "Variaties proberen wij vast te houden. Het publiek blijven boeien door niet van begin tot eind in één streep door te gaan."
De eerste keer dat ik de Fatal Flowers zag dacht ik dat ze allemaal familie van elkaar waren. De jongens zien elkaar dan ook zes dagen per week, delen on the road lol en leed met elkaar en vormen een hechte eenheid. Ervaringen uit het verleden hebben de basis gelegd voor een sterke toekomst voor de Fatal Flowers.

bron: ? 1987

terug naar de media pagina