Countdown Cafe radio september 1988 MEDIA

Alfred: Te gast is Henk Jonkers, drummer van Fatal Flowers, die je een aantal weken geleden een klein stukje hebt horen optreden in de Bonkelaar in Sliedrecht. Drie weken geleden?
Meijer: Ja drie weken geleden. Ik zit toch nog op de wc man.
Alfred: Henk, welkom in Countdown Cafe. We zullen de microfoon even open zetten. Jullie hebben een lange toernee achter de rug in ons landje. Hoelang heeft hij geduurt?
Henk: Vijf maanden
Alfred: En wat hebben jullie in die toernee allemaal gedaan?
Henk: Opgetreden hoofdzakelijk.
Alfred: Ja, maar waar? In vijf maanden kun je alles bestrijken wat er maar ongeveer bestaat.
Henk: Ongeveer wel ja. Ja, van Groningen tot Maastricht en dat twee keer op en neer denk ik.
Alfred: Kunnen we even de deur dicht doen en wat koptelefoons zachter zetten? Dan hebben we misschien minder last van het gepiep. Hoe is dat bevallen. En hoe reageert het Nederlandse publiek op Fatal Flowers, die toch al een paar jaar bezig zijn?
Henk: Het is goed bevallen en ze reageren ook goed moet ik zeggen. Alleen na vijf maanden ben je overal al zo vaak geweest dat je meer even moet uitkijken om door te gaan.
Alfred: Dan heb je het wel gezien ook, of niet?
Henk: Op zich spelen is altijd leuk, maar als mensen je voor de derde keer binnen twee maanden zien dan moet je oppassen dat de lol er niet snel vanf gaat.
Alfred: Is het niet wat lang?
Henk: Hoe bedoel je?
Alfred: Vijf maanden
Henk: Ja kijk je speelt in Nederland niet meer als vier avonden per week want op maandag, dinsdag, woensdag gebeurt er niet veel. Je speelt in vijf maanden zeventig keer zeg maar.
Alfred: Ja. Laten we even terug gaan naar het begin van Fatal Flowers. Wanneer was dat en hoe is die band ontstaan
Henk: Het begin was begin '85 zeg maar. Ja, we zijn gewoon. . . We hebben eventjes gerepeteerd en zijn meteen gaan optreden. En van Malou Melo in Amsterdam is het steeds verder gegaan to Pinkpop en tot waar we nou zijn.
Alfred: Hoe vindt een band als Fatal Flowers elkaar? Jullie maken voor Nederlandse begrippen toch vrij buitenlandse muziek moet ik zeggen.
Henk: Buitenlands. Ja Amerikaans wordt veel gezegd. Vanaf het moment dat ik naar de radio luisterde heb ik altijd dat soort muziek gehoord en dat was ook de muziek die ik het leukste vond. En zo is het met de rest van de band over het algemeen ook wel. Het is op zich wel Amerikaans, maar je groeit er hier ook mee op.
Alfred: Is de term 'country-rock' toepasselijk of hoe zou je het willen noemen?
Henk: Nou niet over het geheel. Maar sommige nummers zitten wel in die richting ja.
Alfred: Drie weken geleden waren jullie in de Bonkelaar. Aan het begin van de avond was er nog niet zo ontzettend veel publiek. Dat optreden heeft drie kwartier geduurd bijna?
Henk: Ja
Alfred: Is dat jullie normale set of speel je langer?
Henk: Nee, we spelen normaal anderhalf uur.
Alfred: Even de toekomst nu. Morgen is het laaste optreden voorlopig in Nederland en wat gaat er dan gebeuren?
Henk: Ja, dat is in Gouda in So What en dan gaan we eerst op zoek naar een nieuwe gitarist.
Alfred: Oh ja?
Henk: Dus dat is voorlopig heel wat werk denk ik.
Alfred: Die heeft de band verlaten? Waarom?
Henk: Nou Rene van Barneveld heeft vijf maanden meegetoerd nu. Maar die wist ook al van te voren dat hij er niet bij zou blijven en die heeft nu verplichtingen met zijn eigen band. De Urban Dance Squad. Dus wij moeten nu weer zorgen dat we iemand anders vinden.
Alfred: Nou, doe even een oproep. Je hebt nu de kans
Henk: Nou, er staat morgen een advertentie in de Volkskrant en daar staat gewoon het telefoonnummer bij.
Alfred: Aha
Henk: Dus mensen die. . .
Alfred: Dit was dus een advertentie voor de Volkskrant. Waar gaan jullie toeren als alles qua band samenstelling geregeld is?
Henk: Europa in een paar verschillende landen. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italie en Skandinavie. En Amerika
Alfred: In het begin van jullie carriere, zeg maar een jaar of drie geleden toen het net allemaal opkwam. Toen is jullie plaat, jullie eerste single heel goed ontvangen in Amerika. Is dat dat de reden waarom je nu daar naar toe gaat?
Henk: De vorige LP is uitgebracht door Atlantic in Amerika. En dat was eigenlijk meer bij toeval. Zij kregen die plaat opgestuurd met de bedoeling . . . zij zouden dan zoeken of daar een of ander label voor te vinden zou zijn. Een kleiner label die dat uit wilde brengen. Maar toen reageerden ze zelf meteen dat ze het zelf uit wilden brengen. Dus dat was al een hele verassing, voor ons ook natuurlijk. En nu met het opnemen van deze plaat hebben we meteen vanf het begin contact met hun gehad. En in Amerika hebben we die mensen ook gewoon ontmoet. En de nieuwe LP is ook direct weer op hun label uitgebracht. Voor iedereen is het dan van belang dat we daar ook gaan spelen natuurlijk.
Alfred: Dus een 'extensive tour through Europe' en daarna 'the USA'. En wanneer komen jullie dan weer terug?
Henk: Nou, de data liggen nog niet zo vast hoor.
Alfred: Oke, Henk bedankt. Veel succes met je Europese en daarna Amerikaanse toernee. We gaan even terug naar drie weken geleden, de Bonkelaar in Sliedrecht voor een optreden van Fatal Flowers

Billy
Moving Target

Alfred Lagarde interviewde Henk

terug naar de media pagina