NCRV Radio 3 januari 1986 MEDIA

DJ: Fatal Flowers. Ik hoor dat jullie invloeden uit de jaren 60 hebben, is daar bewust voor gekozen?
Richard: In zekere zin wel. Maar het wordt vaak in de pers, daar zijn we hier toch over bezig, zwaar overtrokken. Het zijn voornamelijk liedjes die met een bezetting van drums, bas, gitaar worden gespeeld. Dat is zeg maar een oerbezetting, wat popmuziek betreft dan. Daardoor wordt het al heel snel geassocieerd met de jaren 60. Zoals denk ik het merendeel van de mensen hier wel weet is het heel gemakkelijk om snel ergens een hokje omheen te bouwen. En dat wordt dan ook veelvuldig gedaan.
DJ: Jullie gebruiken ook niet veel akkoorden bijvoorbeeld in het gitaarwerk en er zijn drie gitaristen, dus dat valt ook nogal op.
Richard: Wij gebruiken niet veel akkoorden!? Nee, dat is enigszins een bewuste keuze en anderszins ook weer niet natuurlijk. Tsja...
DJ: Kun je niet veel mooiere liedjes maken bijvoorbeeld met heel veel akkoorden? Je kunt wat loopjes in je muziek brengen enzo.
Richard: Met veel akkoorden!? Ja, we zijn nu heel hard aan het studeren om er nog een paar bij te leren!
DJ: Oh, jullie kennen er ook niet meer
Richard: De volgende LP, daar zullen zeker meer akkoorden op komen te staan denk ik.
DJ: Nou we het toch over die LP hebben. Jullie zitten op het ogenblik afgezonderd in Drente om aan een nieuwe LP te werken. Hoe gaat het?
Richard: Dat gaat prima. Ik heb gisteren een fismineur geleerd. Nou, we zijn een beetje aan het componeren daar. We moeten gewoon vrij snel een nieuwe LP gaan uitbrengen. En het werkt in Drente in een toch wat afgezonderde positie toch wel wat lekkerder dan in Amsterdam voor ons.
DJ: Jullie komen uit Amsterdam. Er zijn heel veel positieve dingen over jullie geschreven. Max Palvenier van het Nieuwsblad van het Noorden bijvoorbeeld schrijft; "Al het leuke dat de popmuziek ooit heeft voortgebracht, dat zit samengevoegd in Fatal Flowers". Dat is een groot compliment, zijn jullie zo goed?
Richard: Volgens Max Palvenier wel ja en daar dank ik hem heel hartelijk voor.
DJ: Volgens jezelf? Vind je het een goede band?
Richard: Nou, ik denk wel dat we een bepaald gat in de markt vullen op dit moment.
DJ: Je zegt nog steeds niet ja
Richard: Ehm. Ja natuurlijk. Als ik het geen goede band zou vinden dan zou ik ook, denk ik, hier niet staan. Ik sta me hier ook niet echt te vervelen.
DJ: Toch doe jij hele opvallende uitspraken. Je had makkelijk nee kunnen zeggen, want je hebt ook gezegd dat de popmuziek zijn beste tijd heeft gehad.
Richard: Heb ik dat...oh. Dat denk ik wel ja. Als je de radio van tegenwoordig hoort, dan zal ik niet zeggen dat je daar zonet veel bewijs van hebt gehad, dat is een beetje flauw. Maar de popmuziek gaat zich heel erg in twee richtingen aftekenen. Aan de ene kant een hele commerciele kant die ook met een heleboel technische hulpmiddelen, die je tegenwoordig kan aanwenden, vrij snel in elkaar gedraaide muziek produceerd. En aan de andere kant een beetje een puristische stroming, zo zou je het misschien kunnen noemen. Dus ik denk dat het daar naar toe gaat.
DJ: Maar wat is daar zo verkeerd aan dan?
Richard: Nou, daar is op zich voor allebei de partijen niks aan, alleen de mensen nemen dan ongeveer net zoveel kennis van wat ik dan noem de levendige popmuziek als ik nu van de jazzmuziek neem bijvoorbeeld.
DJ: Goed, toch duidelijke meningen bij deze Richard. Janssen heet hij overigens. Kun jij de andere bandleden voorstellen.
Richard: Jawel, dat is op gitaar Dirk Heuff. Op drums Henk Jonkers en op bas Marco Braam uiteindelijk
DJ: En Richard Janssen dus op gitaar. Ze spelen nog een nummer voor ons, Little Man

bron: NCRV Radio 3 januari 1986

terug naar de media pagina