Loose Ends MEDIA

De eerste foto van de FATAL FLOWERS in hun nieuwe bezetting. Bassist Marco Braam heeft de groep namelijk verlaten en is vervangen door Geert de Groot.

Bron: Oor 21 maart 1987


FATAL FLOWERS
In Nederland is Richard Janssen wellicht de zanger met de mooiste ogen, Dirk Hueff de gitarist die Jimi Hendrix het dichtst benadert, Henk Jonkers de hardst rammende drummer en Geert de Groot de bassist die in het lekkerst gespreide bedje terechtkwam toen Marco Braam, Fatal Flower van het eerste uur, het begin '87 voor gezien hield. In Nederland loopt er bovendien - zo menen velen - geen betere band rond, of het moest Claw Boys Claw zijn, die vorig jaar Pinkpop op stelten zetten.
Waaraan danken Fatal Flowers hun succes, dat in 1987 gestalte kreeg met een Edison en een hitnotering voor de single Younger Days (U weet wel, van dat meeuwengekrijs en het mooiste gitaarintro uit de Nederlandse popgeschiedenis sinds Venus en Shocking Blue)? Misschien wel boven alles aan hun eigenwijze doorzettingsvermogen, dat hen binnen twee jaar tijd van een groepje uit de garage tot openingsact van Pinkpop voerde. Misschien ook wel aan hun spetterende gitaarrock, die ooit begon bij The Beatles en The Byrds, maar zich momenteel eerder ophoudt bij de stampende rhythm & blues van The Rolling Stones. En wel zeker aan hun prachtige zang- en gitaarmelodieen en hun ongehoord hechte samenspel, waarmee ze elke zaal, en waarom dan niet een festivalterrein, moeiteloos platwalsen

Bron: Oor Pinkpop bijlage 1987


hoes Younger Days USA pressing Het gaat goed met de Fatal Flowers in Amerika! Van de elpee Younger Days werden Stateside al zo'n 15.000 exemplaren verkocht. Geen wonder voor die prijs, meldt onze verslaggever die bovenstaand exemplaar uit een Newyorkse uitverkoopbak viste.

Bron: Oor 22 augustus 1987, JV


Na maandenlang met invallers te hebben gewerkt, zijn de Amsterdamse FATAL FLOWERS er eindelijk in geslaagd een vervanger aan te trekken voor gitarist Dirk Heuff. Nieuwe man is de 17-jarige Robin Berlijn. De overlevering wil dat Robin op een gegeven moment de repetitieruimte binnen kwam lopen, zich introduceerde als 'jullie nieuwe gitarist', inplugde en de ogen uit des Flowers kassen deed rollen toen hij hun complete repertoire bleek te beheersen. Robin komt op een moment dat de elpee Johnny D. Is Back! in Nederland, BelgiŽ, SkandinaviŽ, Spanje, AustraliŽ, Zwitserland en de Verenigde Staten verkrijgbaar is. Het Amerikaanse blad College Music Journal koos de groep zelfs tot 'Most Promising European Act 1988'. Als gevolg daarvan zijn ze voor een nieuw bezoek in februari uitgenodigd.

Bron: Oor 16 december 1988


FLOWER VERTREKT
Na de euforie over de release van Johnny D. Is Back kwam het bericht dat het rommelde in de gelederen van THE FATAL FLOWERS enigszins als een domper. Het gerucht als zou stergitarist Dirk Heuff de groep heb ben verlaten bleek op waarheid te berusten. Alleen over de al dan niet tijdelijke aard van zijn vertrek bestonden nog misverstanden. Platenmaatschappij WEA meldt dat Heuffs afwezigheid niet per se definitief is en dat de mogelijkheid dat hij zich later weer bij de groep zal voegen niet moet worden uitgesloten. Het Syndicate Of Melodies, het management van The Fatal Flowers stelt echter onomwonden dat Heuff de band voorgoed verlaten heeft. Dirk Heuff zelf laat weten dat de manier van samenwerken in de band de reden is voor zijn vertrek. Inmiddels zijn The Fatal Flowers begonnen aan een reeks live-optredens die tot september voort zal duren. Daarbij wordt de plaats van Dirk Heuff ingenomen door Renť van Barneveld (ex-Gaga, Urban Dance Squad). Van Barneveld heeft daarbij de status van 'gast-gitarist'. Over een eventuele definitieve toetreding tot The Fatal Flowers zal pas na september een besluit vallen.

Bron: Oor 21 mei 1988, Tom Engelshoven


FLOWERS, NITS & SQUAD NAAR NEW YORK

Herman Brood, de Claw Boys, Gore en Mathilde Santing reisden vorig jaar als eerste Nederlandsebands naar de Newyorkse muziekbeurs New Music Seminar af. Dit jaar gaan The Fatal Flowers, Urban Dance Squad en The Nits met hun muziek het vaderland verdedigen. De Stichting Popmuziek Nederland (SPN) heeft - in overleg met derden - een eerste selectie namen aangedragen voor het Seminar; in New York koos de organisatie deze bands, die volgens het NMS de meeste kansen hebben in het land van de stars & stripes plaatwerk op de markt te slingeren. Gekeken werd daarbij naar toer-ervaring, de loopbaan van de groep en recent kwalitief goed materiaal. De SPN zegt dat Claw Boys (producer van hun volgende plaat John Cale zag ze op het Seminar voor 't eerst live optreden) en Mathilde Santing hun voordeel gehad hebben van de gelegde contacten, hoewel laatstgenoemde liever op eigen bodem lijkt te blijven, zoals ze vorig jaar voor de VARA-radio liet merken. Maar voor Nederlandse bands blijft het een mooie gelegenheid om mede op kosten van het Ministerie van WVC en economische Zaken - hun muziek over de landsgrenzen te gooien. Ter promotie van ĎHolland Rocks' wordt in New York voorts een enorme stand opgezet door Claw Boys zanger Peter Te Bos ontworpen - en zullen 2000 compilatie-CDís worden verspreid van Nederlandse groepen, waarvan namen nog onbekend zijn op natuurlijk de Flowers, Nits en Squad na. De grote Nederlandse 'winnaar' vorig jaar van het Seminar was DJ Allstar Fresh, die tweede werd in de New York DJ-Battle. Hij gaat dit jaar weer, dat staat voor hem als een paal boven water: een officiŽle uitnodiging probeert hij nog te regelen, maar mocht dat niet lukken dan gaat hij opnieuw alleen en bijna zonder enige sponsoring naar het New Music Seminar.

Bron: Oor 6 mei 1989, Baukje Burggraaff


FLOWERS OPGENOMEN
De Fatal Flowers bevinden zich momenteel in de Powerplay-studio in het Zwitserse ZŁrich (waar Europe haar The Final Countdown vastlegde) voor de opnamen van hun vierde plaat. Evenals de vorige, Johnny D. Is Back!, zal die door de voormalige Bowie- en Ian Hunter-gitarist Mick Ronson worden geproduceerd. Diens beschikbaarheid en de tekenen van interesse vanuit het buitenland op het New Music Seminar hebben geholpen de knoop door te hakken. Manager Jan Abbink: 'Je moet het ijzer smeden als het heet is. We kunnen Ronson nu krijgen. Als we niet toehappen, moeten we weer een half jaar naar een producer zoeken.' Consequentie is wel dat de opnamen zullen worden gefinancierd door Flying Dutchman, het promotiebureau waar Abbink sinds enkele jaren deel van uit maakt en niet door WEA. Abbink: 'Toen in de media al die berichten kwamen dat WEA haar Nederlandse stal ging sluiten, maar een uitzondering maakte voor de Fatal Flowers, zeiden we: nou, kom maar op met je budget. Dat bleek er niet te zijn. Ja, dan valt er niet te praten natuurlijk.'

Bron: Oor 26 augustus 1989, Hans van den Heuvel


FLOWERS STRIPCLIP
Betrapt! Wat hebben The Fatal Flowers te zoeken in het Amsterdamse Casa Rosso? Welnu, het bekende striptease etablissement dient als decor voor de door Rogier van der Ploeg gefilmde clip van de nieuwe single van de Flowers, de Roxy Music-klassieker Both Ends Burning. Een titel die referenties aan 'zwartgeblakerde podia' en 'rock & roll-spelletjes met vuur' verleidelijk maakt, maar wij beperken ons tot de vaststelling dat het heilige vuur na succesvolle toernees door het vaderland en Noorwegen nog zal branden in Duitsland (de Brandenburger Tor?!) en Frankrijk.

Bron: Oor 19 mei 1990


25 JAAR PARADISO
Verschillende passages uit het boek '25 jaar Paradiso'

Begin 1984 lijkt de Neue Deutsche Welle opgedroogd, maar de naweeen zullen nog lang voelbaar zijn. Rond deze tijd komt er een Amsterdamse golf van gitaarbands op, die allemaal een eigen invalshoek hebben en daarom beslist niet de Amsterdamse Gitaarschool genoemd mogen worden. Ze zullen regelmatig in Paradiso te zien zijn: Blue Murder, Claw Boys Claw, The Fatal Flowers, The Thought, L'attentat.

Op 29 september 1985 vindt de voorlopig laatste superjamsessie Finders Keepers Losers Weepers plaats. Organisator in opdracht van de Stichting Popmuziek Nederland is Harry Hardholt: 'Een historische avond, al zeg ik het zelf, en een van mijn masterpieces. Tweehonderdvijftig muzikanten hebben aan het spektakel meegedaan in een acht uur durende marathon. Bekende Nederlandse popmuzikanten liet ik samenspelen in door mij samengestelde groepen. Iedere groep speelde een setje van een kwartier, twintig minuten. Combinaties waren bijvoorbeeld: Huub van der Lubbe met een geheel vrouwelijke blazerssectie, Fay Lovsky met Hennie Vrienten, Herman Brood met de Dolly Dots, mensen van de Fatal Flowers met mensen van Solution, een countryset met Henk Hofstede, Ernst Jansz en Tonny Wille.

Richard Janssen is er van overtuigd dat Nederland het beste clubcircuit van Europa heeft en daarbij staat Paradiso bovenaan. 'Ik vind het waanzinnig spannend om daar op te treden. Als je het trappetje oploopt, draait echt je maag om. Dan kom je tussen de gordijnen door het podium op en zie je het publiek om je heen, voor je, boven je, aan de zijkanten. Dat heb je in geen enkele andere zaal zo sterk. Bij het eerste accoord stijg je een beetje op. Je moet je heel erg opladen, je moet Paradiso een beetje als een gevecht zien. Het is een stug publiek met de houding van: laat maar eens zien wat je kan. Dus je hebt iedere keer het gevoel van: ik zal ze krijgen vanavond. Na het optreden blijf je op het trappetje staan, maar na de eerste toegift ga je wel naar beneden. Wat je dan hoort is het gestamp, een soort onweer boven je hoofd. Dat betekent dat je weer op moet. Als alle concerten zo zouden zijn als in Paradiso, zou ik ervoor tekenen. Die spanning heb je nodig om goed te zijn en de ontlading erna is tien keer zo groot. Dat geeft een heel goed gevoel.

Het twaalfeneenhalfjarig bestaan van Ivy Green was ook een gedenkwaardige avond. Andere bands gingen toen nummers spelen van Ivy Green: Blue Murder, de Flowers.

Bron: 25 jaar Paradiso, Lutgard Mutsaers


BAND FATAL FLOWERS STOPT
The Fatal Flowers, een van de populairste Nederlandse rockbands van dit moment, bestaat niet meer. Toen gitarist en zanger Richard Janssen vorige week liet weten dat hij uit The Fatal Flowers zou stappen, besloot de band er mee op te houden. Richard Janssen geeft als reden voor zijn opstappen: "Hard werken, maar daar geen plezier in hebben, wordt saai."
Alle leden van de groep blijven in de muziek werken. In augustus verschijnt nog een single van The Fatal Flowers, Better Times.

Bron: Algemeen Dagblad juni 1990


TOEKOMSTMUZIEK
Richard Janssen (ex-Fatal Flowers)
Internationaal: De Chili Peppers, Lenny Kravitz en Perry Farrell zijn de enige sterren van het moment.
Nederland: Spo-Dee-O-Dee; Gotcha! - overtuigden live ook; Quazar, er was bij hun optreden een opwinding die je niet vaak meer ziet; Hallo Venray vind ik zwaar onderschat - hard en ontwapenend, zou ik ze noemen.
Algemeen: Er mag wel iets meer glamour in de popmuziek komen, ik hou niet zo van die sexloze bandjes. Uit de punk is het idee ontstaan dat je zo gewoon mogelijk moet doen, zo leuk en integer mogelijk; als ik ergens een hekel aan heb zijn het wel integere bands!

Bron: Oor 25 januari 1992

terug naar de media pagina