Pandora Festival 12 oktober 1985 TOURDATA

setlist

Rip Off
It’s All Over Now , Baby Blue (B. Dylan)
Billy
Little Man
Cryin’Over Sin
We Thought They Loved you
One Track mind (met L’Attentat samen)


Fatal Flowers

Wanneer er een recordtijd bestond waarin je van het absolute niets een zekere reputatie kon bereiken, was die nu verbroken door de Fatal Flowers. Want deze Amsterdamse band die dik een half jaar geleden niet eens bestond, kan nu al terugzien op een uitgebreide reeks geslaagde optredens, een overtuigend plaatdebuut en een hoop positieve aandacht van de media. Niet zomaar in de schoot geworpen, al deze successen, want wie deze boys ooit aan het werk heeft gezien weet waar het allemaal om draait: een grote inzet en vooral veel zweet. Muzikaal zijn de Flowers te plaatsen tussen het Amerika van het einde der zestiger jaren en het Amsterdam van nu. Hun composities zijn geworteld in het verleden van pakweg The Velvet Underground en The Byrds, maar worden evengoed gekenmerkt door een heel eigen geluid, dat met zijn melodieuze zang en veelvuldige gitaarsolo's al net zo aanstekelijk werkt als het duidelijk merkbare spelplezier. Op het Pandorafestival zullen de Fatal Flowers een uur speeltijd delen met L'Attentat en zal tenminste één nummer door deze verschillende representanten van de Amsterdamse gitaarmaffia samen worden gespeeld.

Bron: programmagids Pandora’s Music Box


Fatal Flowers in de lift

De slagwerkgroep Paleis van Boem, de trashformatie l’Attentat en de gitaarband Fatal Flowers zijn dit jaar de Nederlandse Inbreng op Pandora’s Music Box op 11 en 12 oktober in de Rotterdamse Doelen. Opvallend is de uitverkiezing van het Amsterdamse Fatal Flowers. De groep bestaat pas een half jaar en heeft slechts zo'n veertig keer opgetreden. "Een teken dat we op de goede weg zijn," zegt manager Jan Knuivers. De uitdrukking “wat goed is, komt snel" is zeker op Fatal Flowers van toepassing. De band wist al spoedig na de oprichting een contract los te peuteren bij de platengigant WEA.

Toekomst
Begin september komt de single Billy uit en in dezelfde tijd wordt een elpee uitgebracht In Engeland. “We zouden graag een tournee willen maken door Engeland," zegt Knuivers, "maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek."

Fatal Flowers is de komende weken te zien In Woldendorp (Parkbos, 30/8), Zaandam (Drieluyk, 31/8), De Rijp (Xana, 7/9) en Eindhoven (TH, 11/9)

Bron: Algemeen Dagblad 29 september 1985


In Mokum wordt weer rock ’n roll gemaakt

De ambities van de Fatal Flowers reiken aanzienlijk verder dan eenmaal per week optreden. In veel opzichten gaat het de groep voor de wind. Zo wist zij een contract met een grote platenmaatschappij in de wacht te slepen. Fatal Flowers nam eerder dit jaar in Londen, onder leiding van de fameuze producer Graig Leon (bekend van onder meer Blondie en de Ramones) in de al even fameuze Brittania Row Studios een mini-elpee op.

Zanger-gitarist Richard Janssen blijft er nuchter onder: “Ik heb het al eens eerder gezegd: het is gewoon een kwestie van de juiste muziek op het juiste moment.” Meerstemmige zang en snijdend gitaarwerk zijn de voornaamste bestanddelen binnen die muziek. De leden van de Fatal Flowers zien in muziek meer dan een aardige hobby. Alle vier hebben ze zich voor de volle honderd procent op de groep gestort. Richard: "De meeste popmuzikanten hier in Nederland zijn tevreden wanneer ze een keer per week kunnen optreden. Prima, maar verwacht er verder dan ook niet teveel van. Ik bedoel maar, als je een dagje in de week schilderijtjes maakt, kun je ook niet verwachten dat je binnen twee jaar in het Stedelijk hangt. Er wordt vaak wat moeilijk over gedaan dat wij zo fanatiek bezig zijn. Dat wordt dan al snel uitgelegd als een commerciële keuze. Flauwekul. Bij andere vormen van kunst - een beetje overdreven woord voor popmuziek - wordt het heel normaal gevonden dat iemand vijf dagen per week ergens aan werkt. Als je als popmuzikant flink in de weer bent, dan ben je al gauw een uitslover."

Bron: Peter van Brummelen, Parool oktober 1985 (ingekort)

terug naar de tourdata pagina