De Trucker Pijnacker 15 november 1985 TOURDATA

recensie

Fatal Flowers grote belofte

Het gebeurt niet al te vaak dat men in Pijnacker getuige kan zijn van belangrijke ontwikkelingen in de (Nederlandse) popmuziek. Vrijdag is november zou echter wel eens zo'n dag kunnen zijn. In jongerencentrum De Trucker' speelt dan nl. de Amsterdamse gitaarband Fatal Flowers.

Hoewel de hand nog géén jaar bestaat, wordt ze al wel beschouwd als het neusje van de Amsterdamse muziekzalm, en heeft op grond hiervan ook al de nodige palmares weten te veroveren: een vet platencontract bij WEA, een tour in het voorprogramma van The Long Riders en een ereplaats op het derde en laatste Pandora-festival in Rotterdam. Het instrument waar het allemaal om draait is de gitaar. Met als voornaamste steunpunten de Verenigde Staten (Los Angeles) en Amsterdam, en hier te lande stevig geplugd door VPRO's Wilde Wereld, is de gitaar bezig het terrein terug te winnen dat hij in de zeventiger jaren verloren was aan de synthesizer en percussie. Trouwste handlanger van de gitaar is wat dit betreft Fatal Flowers.

Muzikaal zijn de Flowers te plaatsen tussen het Amerika van de zestiger jaren en het Amsterdam van nu. De composities zijn geworteld in het verleden van the Velvet Underground en the Byrds, maar worden evengoed gekenmerkt door een heel eigen geluid, dat met zijn melodieuze zang en veelvuldige gitaarsolo's al net zo aanstekelijk werkt als het duidelijk merkbare spelplezier.

De vaderlandse muziekpers staat voor de verandering eens als één man achter de groep, getuige de volgende commentaren: "Fatal Flowers is van internationale klasse" (Oor), "Nederpop wordt weer interessant dankzij de Fatal Flowers" (Backstage), "de jonge Amsterdamse band Fatal Flowers staat op het podium met een air alsof ze de Rock & Roll zojuist hebben uitgevonden" (NRC).
Ben je na dit gelezen te hebben nog niet overtuigd van het historische karakter van het optreden in de Trucker van a.s. vrijdag, dan zit er nog maar één ding op: kom zelf kijken!
De opstelling:
Richard Janssen: zang/gitaar
Dirk Heuff: gitaar
Henk Jonkers: drums
Marco Braam: zang/bas
Het optreden van de Flowers wordt voorafgegaan door een voorprogramma, verzorgd door The Chaingang een Rotterdamse gitaargroep.
Aanvang van deze complete avond is 21.30 uur. De entree, welke geheven wordt tot en met het laatste nummer van Fatal Flowers (plm. 12.30 uur), bedraagt: fl 5,- leden, f 7,50 niet-leden.

Bron: Telstar 1985

terug naar de tourdata pagina