Terrazza 20 september 1985 MEDIA

Fatal Flowers in stroomversnelling

De Amsterdamse popgroep Fatal Flowers is één van de formaties die optreden op Pandora's Musicbox. De band heeft acht maanden na oprichting al veel bereikt. Ze heeft een plaat uitgebracht op het WEA-label, was uitgebreid op de VPRO-radio te horen en ze is te beluisteren op het Pandora festival. Geluk of kwaliteit?

Op hun gelijknamige mini-elpee maken de vier heren melodieuze popmuziek. Nummers met pakkende refreinen en mooie zang. Herkenbare pop die duidelijk haar wortels heeft in de zestiger jaren. Heel aangrijpend is het nummer 'Billy', dat eind september op single uitkomt. Fatal Flowers onderscheidt zich van stadgenoten Claw Boys Claw door een veel gepolijster geluid. Daarvoor is zeker producer Craig Leon medeverantwoordelijk. Leon produceerde eerder platen van de Amerikaanse rocker Moon Martin. 'Fatal Flowers is op de juiste tijd met de juiste muziek begonnen', vertelt manager Jan Kluivers. Daarnaast heeft de groep mazzel gehad. Het is voor een band vaak moeilijk om op eigen kracht vooruit te komen, ook al is ze goed. De muzikanten van Fatal Flowers werden echter door de Syndicate Of Melodies in huis gehaald. Dit Syndicate is een klein Nederlands managementbureau en platen- en cassettelabel. Tevens haalt het buitenlandse bands naar Nederland. Contacten van de Syndicate in Amerika en bij platenmaatschappij WEA hebben de Flowers in een stroomversnelling gebracht. De sessie voor de VPRO in mei van dit jaar zou, volgens Kluivers, eveneens via via tot stand zijn gekomen.

Het managementbureau heeft zelf ook veel geluk gehad. De Syndicate stelde in 1977 weinig voor. Totdat de aan hen verbonden The Thought in 1982 plotseling populair werd in Amerika. Deze band coverde met succes 'I had too much to dream tonight' van de Amerikaanse jaren zestig-band The Electric Prunes. Door het geld dat dit succes opleverde, kon de organisatie haar activiteiten uitbreiden. De volgende stap voor Fatal Flowers is een tour door Europa. Nederland is de groep te klein geworden.

bron: Jan Hensels, Terrazza 20 september 1985

terug naar de media pagina