VPRO radio 2 augustus 1989 MEDIA

Some Day

Fons: Some Day, The Fatal Flowers live in de studio. 'How loud can you go?' Ik praat even met Richard Janssen, zanger/gitarist. Richard welkom
Richard: Hai
Fons: 'How loud can you go?'
Richard: Nog een stuk harder denk ik
Fons: Jullie worden echt steeds heavier he. Of is dat mijn indruk alleen?
Richard: Ja ik ben er zelf bij, dus ik denk dat we wel een stuk heavier worden ja. Je moet met je tijd mee he.
Fons: Jullie zijn een van Nederlands topgroepen, toch wel, sinds de laatste paar jaar. Eigenlijk heeft het ontbroken aan een duidelijk platencontract he. Jullie zitten zonder of is daar verandering in gekomen?
Richard: Nee, ondanks allerlei berichten die dus rond gaan hebben we geen platencontract. Ook niet in Amerika of zo. Dat is helemaal niet zo. We gaan wel een plaat maken. Hoe die gefinancierd word is nog niet helemaal duidelijk. Maar ik denk dat we hem eerst gaan maken en daarna gaan licenseren. Daar komt het een beetje op neer.
Fons: Een zelfde plan loopt bij de Urban Dance Squad
Richard: Ja, dat is vrijwel identiek zou je kunnen zeggen ja.
Fons: Hoe kan dat nou dat Nederlandse bands, die hier aan de top staan, maar niet aan een platencontract in eigen land kunnen komen?
Richard: Nou, kijk het is niet helemaal zo dat we er niet aan kunnen komen in eigen land. We kunnen er in eigen land wel aankomen, alleen kunnen ze niet genoeg betalen gewoon. Dus dat is een beetje het punt. Je kan hier altijd, of altans in onze situatie zijn er verschillende maatschappijen hier in Nederland geinteresseerd. Maar ja, die komen dan met zulke bedragen op tafel. Daar kun je echt internationaal nog geen deuk in een pakje boter mee schieten.
Fons: Zijn jullie misschien te veeleisend of ligt het echt aan de platenmaatschappijen?
Richard: Nee, ik vindt ons helemaal niet veeleisend. We zitten altijd nog zwaar onder de internationaal gangbare budgetten. Dus wat dat betreft zijn we helemaal niet veeleisend. Dat de budgetten waar Nederlandse maatschappijen mee komen, dat die niet toereikend zijn. Dat is het denk ik meer.
Fons: Jullie zijn eigenlijk net terug, of eigenlijk al weer twee weken, van de New Music Seminair in New York. Daar hebben jullie gespeeld. Hebben jullie daar nog interessante contacten gelegd?
Richard: Nou Henk heeft Joe Ramone ontmoet. . .
Fons: Ah, dat is nooit weg natuurlijk
Richard: . . .en de zanger van de oude band The Dictators is in de kleedkamer geweest.
Fons: Nee, maar ik bedoel vanuit de business
Richard: Ja, maar zo kan je ongeveer de New Music Seminair wel aardig typeren denk ik. Ja, God wat het allemaal voorstelt. Het is natuurlijk allemaal 'fantastic' en 'great' en na een week of vier kom je er eigenlijk pas achter wat al die dingen dus eigenlijk betekenen. En dan hebben wij nog een internationaal management wat zo wie zo al contacten heeft met die mensen. Want voor andere Nederlandse bands die daar naar toe gaan zonder management is het een vrij nuteloze zaak lijkt me.
Fons: Maar ik begrijp van jou dat het nog even afwachten is?
Richard: Nou, die plaat komt er in ieder geval. We gaan voor zover ik het nu kan zien over twee, drie weken de studio in. Dus wat dat betreft is het niet afwachten. Maar op welk label die uitkomt dat is afwachten ja.
Fons: Oke, bedankt Richard. Ik loop even naar jullie nieuwe aanwinst, dat is Robin Berlijn. Gitarist, 18 jaar oud. Robin, ik kom even naast je zitten hoor. Hoe is het nou om ineens vanuit de tienerkamer het rock en roll-circus binnen gesleept te worden? Want je hebt nooit eerder echt in een band gezeten he?
Robin: Dat is wel leuk ja.
Fons: Meer niet, "dat is wel leuk ja"
Robin: Wat wil je horen, ik bedoel. Te gek, kicken.
Fons: Een lang gekoesterde jongensdroom die eindelijk in vervulling is gegaan?
Robin: Zo kun je het wel zeggen ja.
Fons: Oke, ik zou zeggen speel nog een nummer.

She's Doin' Fine

Fons: She's Doin' Just Fine, dat was een partijtje klere hard, mijn oren zitten echt half dicht op dit moment. Daarvoor hoorde je trouwens 'Some Day'. Twee nieuwe nummers en die komen wellicht voor op de nieuwe, laten we zeggen tegen het eind van het jaar te verschijnen LP van The Fatal Flowers. Als alles goed gaat.

bron: Fons Dellen interviewde Richard en Robin

terug naar de media pagina