VPRO radio eind 1985 MEDIA

Marco: Nou we waren toevallig in de buurt en dachten, ach kom het is wel leuk als we even wat spelen.
Fons: En dan val je zo binnen als de tuindeur openstaat, dat is ongebruikelijk nietwaar?
Marco: Ja, excuses maar het ging zo
Fons: Misschien kun je je even voorstellen
Marco: Ja, we hebben bij ons...helaas niet Richard, onze zanger, die is verhinderd vandaag. We hebben daarvoor in de plaats voor een keer onze oude gitarist en mede-componist van 'Crying Over Sin' Erwin Wolters. Dan verder op acoustische gitaar Dirk Heuff en deze keer ook op acoustische gitaar Henk Jonkers en die zingt het eerste nummer.
Fons: En jij heet Marco Braam
Marco: Juist
Fons: Laten we eens naar een nummer van jullie LP gaan luisteren die alweer een maand of wat uit is, dit is Billy

Billy

Fons: In de studio dus de Fatal Flowers uit Amsterdam. En je hoorde Billy van hun eerste mini-LP die ook Fatal Flowers heet. Een plaat die overigens heel juichend ontvangen werd door de vaderlandse muziekpers. Waren jullie daardoor verrast?
Henk: Nou een beetje wel ja.
Marco: Aangenaam verrast.
Fons: Het gaat beter in de pers, de poppers althans, dan met jullie stalgenoten The Thought he.
Marco: Ja, maar ja daar kunnen wij niks aan doen. Ik ben blij dat het met ons goed gaat.
?: Heeft Graig Leon daar iets mee te maken?
Henk: Nou, die heeft hun ook geproduceerd, dus ik denk niet dat dat verschil maakt.
?: Maar ik heb ergens gelezen dat jullie niet zo tevreden waren over Graig Leon, klopt dat?
Henk: Nou, wij hebben gewoon zo snel met hem moeten werken, dat er van veel samenwerken niet echt sprake was. Het moest zo snel opgenomen worden, dat de manier waarop we de nummers van te voren zelf uitgewerkt hadden, op die manier werd het dan ook zo goed mogelijk opgenomen. Dus wat hij er dan aan toevoegde, dat is niet negatief over hem, maar ik bedoel. Hij had ook gewoon geen tijd om iets met ons te doen.
?: Maar voor een volgende LP, hebben jullie daar al ideen over een producer?
Henk: Nee, nog niet, Maar dat ligt ook gewoon aan de tijd die we krijgen en de finaciele middelen. Als het weer heel snel moet, ja. Daar hangt het van af. Dus hopelijk krijgen we een groot budget voor de volgende plaat.
Fons: We hebben jullie natuurlijk niet alleen uitgenodigd voor een partijtje geouwehoer. Dat is heel intressant overigens hoor, maar jullie mogen ook wat spelen. Ik zou zeggen, ga je gang. The Fatal Flowers

Too Free In Your Ways

Fons: The Fatal Flowers en als ik het goed verstaan heb heette dit nummer 'You were Too Free in Your Ways', is dat correct? He, jullie zijn weer zo'n door de 60's beinvloede band. Mag ik dat zeggen?
Marco: Ja, je mag het wel zeggen, maar het is ook wel zo.
?: Maar geen revival band?
Marco: nee, zeker niet.
?: nadrukkelijk niet
Marco: Nee, dat zijn we gewoon niet. Kijk we putten uit de zestiger jaren. We hebben natuurlijk invloeden. Maar we interpreteren het op onze eigen manier en dat is niet echt een 60's manier.
Henk: Kijk, The Otherside van vorige week bijvoorbeeld, dat is een echte revival band. Die maken ook weer het geluid dat in de jaren 60 gemaakt werd. Op zich een hele goede band en ook heel leuk. Dat vind ik een echte revival band.
?: En dat jullie je op die zestiger jaren orienteren is omdat er in de zeventiger en tachtiger jaren niet echt muzikaal iets gebeurd is wat jullie opwind?
Henk: De gitaarmuziek die komt gewoon uit de zestiger jaren.
Marco: Maar ja van begin 70 hebben we toch ook wel wat invloeden.
Fons: Jullie hebben een verzoekplaatje meegenomen, of in ieder geval een plaatje waar jullie zeer aan gehecht zijn. Ik zou zeggen, kondig het zelf even aan
Marco: Dat is The creation met een nummer dat heet 'For All That I Am'

The Creation - Painter Man

Fons: En dat was dus niet 'For All That I Am' het verzoekje van de Fatal Flowers, maar 'Painter Man'. Blijft natuurlijk wel goed, The Creation hoorde je. De Fatal Flowers gaan nog een nummertje live doen. En ik zou zeggen, ga je gang.

Crying Over Sin

Fons: Nou nog een keer dan, dat was het echte einde. Ja, zo kunnen we blijven doorgaan. The Fatal Flowers en een acoustische uitvoering van het nummer wat ook op hun mini-LP te vinden is 'Crying Over Sin'. Maar ook ondanks lange einden van nummers gaat het leven gewoon door.

bron: Fons Dellen interviewde Marco en Henk

terug naar de media pagina