ReX

NAAR EER EN GEWETEN

Het kwartet van het leven, de joker Richard Janssen van Rex

Wat was de moeilijkste periode in je leven en hoe ben je er overheen gekomen?

Richard: Een zwaar gesprek wordt dit.
Nou in het begin van de jaren negentig. Toen was het wel moeilijk of in ieder geval een hele rare periode in mijn leven, omdat toen alles even ophield waar je je bestaan zo'n beetje op bouwt. Er zijn toch altijd een paar dingen die je heel, die heel duidelijk zijn in je leven. En dat hield eigenlijk allemaal tegelijkertijd op. De Flowers, de band hield op te bestaan, mijn relatie die ik al 8 jaar had hield toen op. Ook op precies hetzelfde moment. Ik weet nog wel dat ik toen ook in diezelfde periode mijn hand brak, dus ik kon ook niet meer spelen. Dus dan ga je in een keer van een heel geregeld leven, een heel duidelijk leven laat ik het zo stellen. Dat breekt dan ook in een keer helemaal af gewoon. Maar ja, wat mij dan weer trof was eigenlijk als zoveel, dit waren niet de enige dingen die gebeurden, zoveel dingen tegelijkertijd komen. dan lijkt het wel of het juist weer gemakkelijker wordt.

Wat zijn de 3 belangrijkste dingen waarna je zoekt in een geliefde?

Richard: notitieboekjes bij de hand?
Humor; dat klinkt misschien heel gek maar dat vindt ik toch wel heel belangrijk. Omdat dat iets is waardoor je je heel makkelijk op je gemak voelt. Ja, ik weet niet. Als je met iemand kan lachen schept dat toch vaak een veel grotere band dan wat dan ook op de een of andere manier.
Humor, intelligentie; toch ook wel ja. Dat hoeft dan niet intelligentie te zijn dat je weet wanneer de slag bij Waterloo is ofzo. Maar gewoon een soort slimheid. Ik bedoel, ik ken ook zat mensen die nauwelijks opleiding hebben, maar die gewoon waanzinnig slim zijn. Ook mensen heel goed door hebben daardoor. Een soort harmonie misschien wel ja.
Harmonie in die ander?
Richard: Ja, gewoon in die ander in zichzelf.

Met welke 3 woorden beschrijf je jezelf het beste?

Richard: Twijfel, Loyaliteit en dan moet ik er nog eentje zien te vinden. Eh, nou ik denk dat een heleboel mensen zouden zeggen: "eigenwijsheid, die mis je" (lacht)
Maar jij niet, zelf denk je daar niet gelijk aan?
Richard: Nou, nee niet direct.
Waarom dan niet?
Richard: Nou ik ben wel eigenwijs soms, maar dat is alleen als ik het echt ben weet je wel. Ja, ik kan wel heel eigenwijs zijn. Maar ik kan toch ook wel best mensen dingen laten doen als ze daar goed in zijn. Dat vindt ik eigenlijk alleen maar prettig. Het is niet zo dat ik denk overal het beste in te zijn, nee. Ik heb wel eens als ik zie dat iemand iets heel goed kan, dan geef ik hem ook totaal de vrije hand. Ik weet niet of ik zo heel extreem eigenwijs ben.
Twijfel; licht dat eens toe, waar twijfel je over?
Richard: Alles
Alles?
Richard: Ja. Ja echt alles ja.

Zou je ooit overwegen een psycholoog/psychiater te bezoeken? Wanneer, waarom?

Richard: Ja, dat zou ik wel overwegen ja. En wanneer? Nou laat ik het zo zeggen. Ik heb al redelijk vaak meegemaakt dat mensen een beetje in de knoop kwamen en dan heb ik al heel vaak gemerkt dat een bezoek aan een psycholoog of psychiater gewoon helpt. Het is in Nederland nog altijd een beetje een taboe, maar volgens mij is het gewoon zoiets. Als je een gebroken been hebt ga je naar de dokter en als je een gebroken hoofd hebt ga je naar een psychiater. Dus ja, waarom niet.
Maar het is nog nooit zover gekomen dat je echt dacht; "Nou ga ik het maar eens doen."
Richard: Nee, nee ik zal niet zeggen dat ik nooit op het randje heb gezeten. Dat wel, maar ik ben er toch altijd zelf wel weer uit gekomen.
Speelt muziek daarbij ook een rol in. Is muziek iets wat je helpt als je het moeilijk hebt?
Richard: Nee, dat is eerder de aanleiding (lacht).
Nee, dat is niet iets wat me dan helpt. Nee, oh nee dan heb ik ook helemaal geen behoefte om iets te maken ofzo. Nee, zo die mythe van "Oh, oh wat voel ik me slecht ik ga maar een nummer schrijven" daar geloof ik niet zo in nee.

Naar eer en geweten werd uitgezonden in VPRO's Koudzweet van 21 november 1997. Leonieke Daalder interviewde Richard.