ReX

FREAKY NOTES APRIL 2007

Rex

Rex is het project van Richard Janssen, voormalig bandleider van Fatal Flowers en Shine. In 1996 verschijnt van zijn hand Love baby love, een plaatje uitgebracht in eigen beheer met prachtige miniatuurtjes in zeer bescheiden oplage van 1000 stuks. Richard Janssen profileert zich als een begenadigd schrijver van zachte liedjes. Hij is de man met veelal de akoestische gitaar die verhaalt over de liefde, geen ongewoon thema binnen de popmuziek en zeker niet voor een singersongwriter. Een klein plaatje vol gevoel, hier en daar een beetje cynisch, om het geheel niet te zwaar te maken, maar wel heel subtiel uitgevoerd.
Een van de meest sfeervolle nummers vind ik Inside. De ik-persoon, kiest voor een eenzaam bestaan. Niemand komt ooit bij hem binnen, evenmin zoekt hij de mensen op. Zo heel af en toe gaat hij ongemerkt naar buiten. Vanaf de overkant van de straat kijkt hij dan naar zijn huis, hij ziet het licht door zijn ramen schijnen. De ik-persoon is gelukkig, hij houdt ervan om binnen te zitten, van daaruit kan hij de mensheid goed observeren. De muziek klinkt mysterieus, Richard praat met zachte stem, geen gezang, hij is een dichter die voordraagt.
Onder de naam Rex vinden er na het verschijnen van bovengenoemde cd diverse optredens plaats door het gehele land, zo is Richard ook te zien op Noorderslag in Groningen. Er verschijnen nog 2 singles, maar dan is het gedaan met het soloproject van Richard. De afgelopen jaren is Richard nauwelijks meer actief in de muziek. Onder de namen Fatal Flowers, Shine en Rex heeft hij ons laten genieten van de mooiste muziek. Een trouwe schare fans verlangt naar meer, maar het genie zelf weigert tot dusver iets aan zijn creaties toe te voegen.

Love baby love, jarenlang heb ik naar dit juweeltje gezocht. De cd is namelijk kort na verschijnen uitverkocht. Mijn zoektocht is niet vruchtbaar geweest. Ik heb me vaak een beeld gevormd van de bezitters van de cd. Misschien hebben sommigen van hen wel meteen twee exemplaren gekocht, een om te draaien en een om in een kluisje te bewaren, met in het achterhoofd dat zij hier te maken hebben met een collectors item, grrrr!!!! Of zitten er tussen die kopers ook mensen zitten die de cd zwaar verwaarlozen, achteloos op de vensterbank in de zon leggen, het hoesje al kwijtgeraakt of zwaar beschadigd. (auw!!) Zullen er bezitters afstand van hebben gedaan en voor een woekerprijs hebben verkocht? Dit zijn de vragen die een verzamelaar in mij bezighouden.
Ik heb in mijn leven twee keer met Richard Janssen mogen spreken. Waar heb ik beter mijn beklag kunnen doen over de beperkte oplage dan bij de maker zelf? Richard heeft mij tijdens dat gesprek gezegd dat hij Martijn Dierkx, de webmaster, zou vragen de cd als download op het internet te plaatsen, nu het niet meer te koop is, kan hij er toch niet meer aan verdienen.
Het bovenstaande gesprek heeft vier jaar geleden plaatsgevonden en ergens heb ik het gevoel dat Richard zich aan zijn woord heeft gehouden. Wie naar de site van Rex gaat, kan met enkele drukken op de knop beschikking hebben over het gehele album. (een aanrader!!!!) Onder de titels lees je de volgende tekst: De MP3 files van Love Baby Love staan met toestemming van de artiest online

© Marthyn de Wit