ReX
LOOSE ENDS

DE PORTEFEUILLE VAN

Richard Janssen

'Ik draai al elf jaar aardig mee in de Nederlandse popmuziek. Fatal Flowers, Shine en nu mijn nieuwe project Rex; meestal lovende kritieken en uitverkochte zalen. Toch moet ik het nog steeds doen met dertienhonderd gulden per maand.
'Ik heb altijd een uitkering gehad als basisinkomen. Af en toe ben ik er een paar maanden uit, maar uiteindelijk klop ik altijd weer aan bij de Sociale Dienst. Dat is balen, maar het is niet anders. Van popmuziek leven is in Nederland bijna onmogelijk. Tenzij je op de commerciŽle toer gaat, zoals Marco Borsato Zijn promotieteam heeft het heel goed aangepakt.
'Na het atheneum ging ik destijds naar de Filmacademie. Die heb ik niet afgemaakt. Ik wilde niet jaren naar filmpjes turen in donkere kamertjes maar iets van de wereld zien. Muziek maken vond ik veel leuker. De verdiensten waren bijzaak.
'Het publiek heeft daar trouwens een heel verkeerd beeld van. Dat beseft niet dat de muzikanten zelf de financiŽle sluitpost zijn. In de hoogtijdagen van de Fatal Flowers, eind jaren tachtig, vroegen we vijfduizend gulden per show. Per man hielden we daar maar honderd a honderdvijftig gulden van over. Dan zijn er nog de auteursrechten, via Buma/Stemra. Dat geld komt vrij laat. Ik heb pas na de opheffing van Fatal Flowers geld gezien: twee jaar tienduizend gulden.
Aan de platenverkoop verdienden we ook praktisch niks. Eerst moet altijd de platenmaatschappij uit de kosten zijn. Bij de Flowers lag dat break-even point op tienduizend exemplaren, hoog voor Nederland, en dat hebben we twee keer gehaald. Meer rek zat er niet in. De plaat van mijn huidige hand Rex heb ik in eigen beheer gemaakt. De kosten, tienduizend gulden, heb ik er inmiddels uit. Ik hoop dat deze aanpak beter werkt.
'Toen we met Flowers stopten, werden we voor gek verklaard. Er werd gezegd dat we op de drempel stonden van een internationale doorbraak en een paar financiŽle klappers. Onzin. Er waren over de grens heel weinig contacten. In Nederland zaten we aan de top. Het was dus tijd om wat anders te gaan doen.
'Ik heb me nooit extreem schuldig gevoeld over mijn uitkering. Door muziek te maken heb ik immers veel geld in beweging gebracht. Toch moet ik de Sociale Dienst altijd uitleggen dat ik relevant bezig ben. Van de inkomsten van een popmuzikant begrijpen ze dan ook weinig. Af en toe stoppen ze mijn uitkering om weer eens iets uit te zoeken. Dan heb ik dus een tijdje helemaal niks.
'Ik woon in een kraakpand dat de gemeente heeft aangekocht. Mijn maandelijkse vaste lasten bedragen 650 gulden. Reken maar uit wat ik overhoud. Ik ben eraan gewend dus ik red me wel. Je moet creatief zijn. Ik koop bijvoorbeeld zelden nieuwe kleren en nooit nieuwe meubels. Mijn boodschappen doe ik op de markt. Zo gaat het al jaren.
'Over artistieke waardering heb ik geen klagen, maar die wordt helaas niet in geld omgezet.'

Bron: Volkskrant 8 februari 1997, Boudewijn Geels


Knuffelplaatje 77: Net op het moment dat de popmuziek voorgoed lijkt te verdrinken in een poel van middelmatigheid, achterna gezeten door afgekloven riffs op waterscooters en loos geschreeuw in speedboten komt eels voorbijroeien. Ze hebben geen reddingsboei bij zich, maar je mag wel aanklampen; dat doen we dus maar...

Richard Janssen (Rex)

Bron: Oor 4 oktober 1997


Richard Janssen (Rex, bekeerd tot de computer)
Mijn favoriete computerprogramma is MacOs 8.5. ofwel: hoe de rest van de wereld dankzij het vrije marktmechanisme met een inferieur (besturings) systeem (Windows) zit opgescheept.

Bron: Oor 12 december 1998


Rex - God Gave rock 'n Roll To you

'Uh ja, ik geloof dat ik ook op die cd sta, ja', zegt Richard Janssen, die onder de naam Rex inmiddels twee cd's heeft opgenomen. 'We speelden dat nummer tijdens de opening van het Nederlands Audiovisueel Archief. Bart van Poppel op toetsen en Jac. Bico op electrisch gitaar, ik zing alleen maar. Grappig dat juist dit nummer op de cd komt. Het is gewoon een live optreden, volgens mij hoor je ook applaus.'
Janssen is een ervaren 2 Meter-rot. 'Jan Douwe stuurde me laatst een mailtje. Daarin stond dat er van mij dertig nummers zijn opgenomen. Tien sessie's in vier verschillende hoedanigheden: met de Fatal Flowers, Shine, Rex en onder mijn eigen naam. Het is harstikke leuk om te doen, je kunt lekker varieren in je arrangementen en instrumentarium. Het wordt goed opgenomen en de sfeer is erg goed. Het gebeurt bijna niet meer dat je de complete band en zang in een keer live opneemt. Een hele goeie formule. Het is ook leuk dat veel artiesten nog aan het begin van hun carriere staan; er zit nog een soort spontaniteit in de nummers die later misschien verloren gaat. Je kunt ook meteen het kaf van het koren scheiden.'

Bron: Fret 5 zomer 1999