ReXZWOLSE COURANT 8 NOVEMBER 1996

Richard Janssen: 'Ja, natuurlijk stoort het mij dat ze me altijd weer in die hoek van de 'romantische loner' willen drukken. De muziek die ik met de groep Shine maakte, was daar ook een reactie op. Sommige mensen werden zelfs kwaad; alleen maar omdat ik niet meer voldeed aan het imago dat zij voor ogen hadden. Met deze nieuwe solo-plaat zullen velen hun oude beeld misschien weer bevestigd zien. Nou ja, het zij zo. Ik heb het gevoel dat ik steeds minder te verliezen heb in Nederland.'

Dat laatste klinkt paradoxaal genoeg wel degelijk als de woorden van een 'romantische loner'. Maar het gaat hier om de solo-plaat die hij onder de naam Rex maakte - 'Janssen vind ik nou niet echt een naam die bij mij als artiest past'. Een low budget project van de voormalige Fatal Flowers- en Shine-frontman, uitgebracht in eigen beheer. Een cd met tien nieuwe stukken, totaal een half uurtje muziek. De oplage omvat duizend exemplaren, genummerd, gesigneerd en verpakt in een uiterst origineel hoesje. Richard is in de weer met samplers en ritmeboxen, maar de meeste indruk maken toch de handvol songs waarop hij met enkel stem en gitaar te horen is. Inderdaad, het gereedschap van de singer/songwriter, de 'romantische loner' - het etiket dat hij zelf zo verafschuwt.

KOPPIJN
'Het kwam erop neer dat ik met Shine flink met het hoofd tegen de muur ben geknald. Dat leverde zo'n koppijn op dat we eventjes op bed moesten gaan liggen. Rust. Ik had zelf in de loop der jaren een aantal songs geschreven waar ik bij de Flowers en Shine niets mee kon. Songs die ik gewoonlijk als onaf zou beschouwen, maar waarbij ik ook niet wist wat er nog aan toegevoegd kon worden'.

'Toen ik afgelopen zomer wat studiotijd ter beschikking kreeg, ben ik die maar gaan opnemen. In die kale, onaffe vorm. Ze bleken de een na de ander heel goed bij elkaar te passen, ook wat de tekst betreft. Op een gegeven moment maakt zo'n plaat dan zichzelf en blijken die songs allemaal puzzelstukjes die samen een compleet beeld worden. Als een mist die langzaam optrok.' Love Baby Love, zoals ,de Rex-plaat heet, vormt in al z'n soberheid een behoorlijk contrast met de laatste, Shine-cd Modern Popmusic, waarop Janssen en gitarist J.B. Meyers zich te buiten gaan aan bijna extravagante arrangementen. Die plaat reflecteerde de tijdgeest. Het decadente hedonisme van de jaren negentig. Het Rex-album is veel meer een reflectie van zijn innerlijk, beaamt Richard onmiddellijk. Richard Janssen is een zeldzaam rijk talent binnen de Nederlandse rockmuziek, maar met de commerciŽle exploitatie van dat talent wil het maar niet lukken. Zijn gitaarrockgroep Fatal Flowers werd destijds, in de jaren tachtig, gezien als een band van wereldklasse. Maar steeds als de grote doorbraak nabij was, kwam er een kink in de kabel.
Shine, de band die zowel rockpubliek als discogangers wilde bereiken, werd drie jaar geleden met evenveel allure gelanceerd. Richard Janssen is een man die veel wil en om onverklaarbare redenen blijkt dat altijd net een dingetje te veel te zijn. Op Love Baby Love duiken allerei subtiele verbanden op tussen de traditionelere, akoestisch gespeelde songs en de stukken waarin de samples domineren.
In al z'n schetsmatigheid is Love Baby Love een plaat die een visie laat horen. En in een wereld waarin radio en televisie zich geheel tot slippendrager van de wegwerppop gemaakt lijken te hebben, dreigt een man die echt over z'n muziek nadenkt, zoals Richard Janssen, een roepende in de woestijn te worden. Ja, hij zou wellicht een stuiver of wat kunnen verdienen door solo-concerten te gaan geven. 'Maar geld is voor mij niet de drijfveer. En voor je het weet zit je helemaal in zo'n kroegcircuit. Als ik dat in mij had gehad, dan had ik dat tien jaar geleden al gedaan.' Hoe moet het dan wel? Op de vraag of Shine eigenlijk nog bestaat, haalt Janssen de schouders op. 'Met VAN-Records, de maatschappij die onze laatste plaat uitbracht, heb ik al meer dan een half jaar geen contact meer gehad. Het kantoor dat onze concerten boekte bestaat niet meer. En Jan Bart Meyers is voor langere tijd op reis naar India. Dus trek zelf je conclusie.'