M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


LOOSE ENDS...

OPNIEUW 'N LEKKER BANDJE
Shine is het nieuwe project van Richard Janssen. Zijn vorige band heette Fatal Flowers, dus dan weet je al een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt. Richard heeft gelukkig geen last van een post-fatale depressie. Op het Shine-album "Boys" staan opnieuw de gitaren centraal. De produktie is eenvoudig en doeltreffend; de plaat heeft een lekker jaren-zeventig-geluidje. Ook al bestaan de Fatal Flowers niet meer, op deze cd lijkt er sprake te zijn van een reunie. Drummer Henk Jonkers, bassist Geert de Groot en gitarist Rene van Barneveld (Urban Dance Squad) spelen een deuntje mee. Toch is Shine vooral een project van Richard Janssen. Hij heeft de nummers geschreven en geproduceerd. Janssen zal met een nieuwe band ook weer gaan optreden. Sterke nummers zijn de single "Promised Land" en "Rock and Roll". Je hoort dat Janssen zeer onbevangen te werk is gegaan, de nummers lijken stuk voor stuk goed klinkende demo's. Shine is geen Fatal Flowers deel 2, maar wel opnieuw een lekkere band.


SUPERSHINING
Hangen aan de bar. Biertje in de hand. Wachten voor en wegwezen na. De opwindende praktijk van het Bandje Kijken. 'Omdat naar Shine gaan meer moet zijn' zegt bassist Marc de Reus, biedt Neerlands nieuwste supergroep bij vier optredens (19/6 LVC-Leiden, 20/6 Nighttown-Rotterdam, 25/6 Paradiso-Amsterdam en 26/6 Tivoli-Utrecht) een totaalpakket Verschijnselen voor een avondje multi-entertainment. Omlijst door 'maf licht' kan je je dan verlustigen aan ex-Christian Death-zangeres Gitane Demone (Es Emmige act voor dame & Piano), circuswonder Barbara Biloe (trapeze-artiest met saxofoonvangnet), het intrigerend geheten Aqua Vulva (een natte performance) en niet te vergeten DJ Barbie, die gegarandeerd de poppen aan het dansen zal krijgen. En natuurlijk Shine zelf, voor Boys en Girls, aangevoerd door bloemenkind Richard Janssen, ingeleid door Mick Ronsons Slaughter On 10th Avenue en in de rug gesteund door een waarlijk schitterend decor. Volgorde onbekend, dus verschijn op tijd!

bron: Oor 12 juni 1993, Swie Tio


groepsfoto Shine GEEN PLATGEREDEN PADEN VOOR SHINE
Toen Fatal Flowers opeens ophield te bestaan, dook frontman Richard Janssen de studio in om in zijn eentje wat te gaan rommelen. Zonder dat dat eigenlijk de bedoeling was, ontstonden er een nieuwe cd, "Boys", en een nieuwe band, Shine.

Als we Richard Janssen in een Amsterdams cafe ontmoeten, rijst natuurlijk eerste de vraag waarom Fatal Flowers - vaak de beste Nederlandse band genoemd - er destijds mee ophield. Daarover is heel weinig, zeg maar gerust niets gepubliceerd. "Klopt," zegt Richard, "er is ook geen reden voor aan te wijzen. Het was een aantal factoren. Het hield gewoon op een bepaald moment op." In ieder geval was het voor Richard geen reden om bij de pakken te gaan neerzitten. "Ik kreeg de aanbieding om een studio te gebruiken in de uren dat die toch leeg stond, en dat wilde ik wel. Ik was daar absoluut alleen maar aan het hobby'en. Elke dag luisterde ik terug wat ik daar zo aan het maken was geweest en ik vond dat het eigenlijk best goed was. Leuk genoeg om uit te brengen ook."
Met muzikanten uit de Fatal Flowers-tijd nam Richard vervolgens de cd "Boys" op, een gevarieerd album waaraan te beluisteren valt dat Richard het volop naar zijn zin had in de studio. Neem bijvoorbeeld het nummer "Check it out", dat steeds op lijkt te houden maar daarna weer vrolijk verder gaat. Richard: "Dat krijg je als je in je eentje zit te werken. Met een band gaat het allemaal wat strakker. Bovendien had ik helemaal niet het idee dat er een cd uit zou groeien. Dus ik was bezig en dacht: Nu ga ik dit eens uitwerken. Dan zette ik een ritme op de band van een minuut of zeven en dan maakte ik een nummer tot de klik. Zo krijg je lange nummers natuurlijk."
"Boys" is een album waar goed naar geluisterd dient te worden. Er zit zoveel in, dat je de muziek gerust moeilijk kunt noemen. Richard geeft dat toe: "Dat is wel zo, maar ik denk dat het vooral een kwestie is van gewenning. Iedereen vond Nirvana in het begin toch ook te hard, en nu vindt iedereen het geweldig."
Na het afronden van de cd ging Richard op zoek naar een band. Hij scharrelde wat oude bekenden op en formeerde het gezelschap Shine. Richard ziet de toekomst van de band - zoals de naam ook al aangeeft - zonnig in. "Ik denk dat we een rijke aanvulling zijn op de Nederlandse muziekwereld. In deze band zijn voldoende ideeen om vooruit te kunnen. We zullen in ieder geval proberen zo weinig mogelijk platgereden paden te bewandelen. We zullen experimenten niet schuwen en zijn voor alles in."

Het RVU-programma "All along the watchtower" besteedt op vrijdag 6 augustus (18.15- 18.50) uitgebreid aandacht aan Shine.

advertentie Shine toerdata
SHINE SCHIJNT
Shine, de groep rond Richard Janssen (ex-Fatal Flowers), blijkt-in tegensteling tot eerdere berichten-niet te zijn opgeheven. Sterker nog, Janssen en gitarist Jan-Bart Meyers hebben bij VAN Records een nieuw contract getekend en bevinden zich momenteel met een nieuwe ritmesectie (ex-La Lupa-drummer Baz Mattie en ex-Toy Factory-bassist Marc Baronner) in de britse Manor-studio's. Daar wordt aan een nieuwe EP gewerkt, de eerste uit een reeks van drie EP's die later samen met het nieuwe Shine-album, in een speciale box opgeborgen kunnen worden.


Volkskrant 14 oktober 1995


groepsfoto Shine Bevrijdingspop Zwolle 5 mei 1996
Met als onderliggende gedachte "If it's fun, it must be right" maakten de jongens van Shine het betoverende album "Modern Popmusic". Inventiviteit en diversiteit zonder geknutseld over te komen. Shine omzeilt alle platgereden paden van de hedendaagse gitaarcultuur en verrast steeds weer.

terug naar de media pagina