M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


Leidsekade Live 7 mei 1995
Mark: Dit is Leidsekade Live. Je hoorde 2 nummers van Shine, de groep rond Richard Janssen, alhoewel. Rond Richard Janssen. Tegenwoordig is het echt een band geworden. Ook hier aan tafel Jan-Bart Meyers oftewel JB of JB (jay bee).
JB: Ja, goeie 's morgens.
Mark: Nou, die kan ook nog, JB of JB (jay bee)?
JB: JB, ik ben gewoon Nederlander
Mark: JB, nou ja.
JB: Of tenminste, mochten we internationaal doorbreken dan houdt ik het liever op JB (jay bee).
Mark: Dan kan het nu nog JB (jay bee) worden. We kennen allemaal jullie single Popmusic. Die staat in de tipparade op dit moment en wordt lekker gedraaid op radio 3. Zo hoort dat. Hij klinkt mij in de oren alsof hij nogal op een gecompliceerde manier is opgenomen. Daar is het een en ander mee gebeurd in de studio. Daar zijn jullie een tijdje mee bezig geweest.
Richard: We stonden allemaal op ons hoofd toen we hem opnamen.
Mark: Oh, dat zal het zijn. En verder
Richard: Verder dronken we nog een glas water. Nee, wat vindt je er zo gecompliceerd aan klinken dan? Vertel eens.
Mark: Nou, er is veel in te horen. Het zijn niet 3 mensen die gitaar spelen, iemand die drumt en bast ofzo en ook nog wat keyboards erbij doen, maar . .. In de studio is er lang mee gewerkt heb ik het idee.
JB: Ja, op zich. . . Het langste waar we aan gewerkt hebben is zeg maar wat er van de basis is overgebleven. Dus bas, drums en de eerste gitaar, dat is gewoon blijven staan. En het duurt lang om dat goed te krijgen, de goede take. Maar daarna heb je zo'n 16 sporen live opgenomen. Daarna heb je er nog eens. . . ja hoeveel je wilt.
Richard: Ik denk dat je meer doelt opdat er een loop onderdoor loopt en dat soort dingen. En dat er veel geluidjes . .
Mark: Geluidseffecten hoor ik erin.
Richard: . .maar dat is wel een combinatie die we leuk vinden. Eigenlijk is het op z'n bais gewoon een vrij eenvoudig nummer, waar we gewoon met samples en loops hebben gewerkt.
Mark: Hij is ook niet overvoerd hoor. Dat bedoel ik niet, er is gewoon veel in te horen.
Richard: Nee, ik denk dat het de combinatie tussen een soort rockband is met een beetje dingen als loops, samples, stemmetjes. Dat soort dingen. Ik denk dat het die combinatie is die het misschien anders doet klinken dan anders ja.
Mark: Dat doet hem apart klinken, zeker voor een rockband. Dat nummer Popmusic van M is erin verwerkt, hoe is dat zo gegroeid?
Richard: Ehh, ja dat is een goede vraag eigenlijk. Ik denk dat ik gewoon eerste een tekst had die over popmuziek hing. En ja, dat is gewoon een nummer wat ik heel goed ken. Popmusic. Het paste er wel goed bij 'Everybody talks about popmusic' en wat wij aan het doen zijn nu.
Mark: Die M leeft niet meer, toch?
Richard: Volgens mij wel hoor.
Mark: Heb je daar nog een reactie van gehad?
Richard: Nee, nog niet maar, shhh. 'Hush the word', want . .
Mark: Ja want je hebt hem niet opgenomen in het rijtje van mensen die het nummer bedacht hebben.
Richard: Hoe bedoel je?
Mark: Nou, hij staat niet vermeld als tekstschrijver of zo.
Richard: Nou, dat vondt ik ook voor 'Everybody talks about popmusic', die ene zin, toch wel iets te veel eer moet ik zeggen.
Mark: Kijk maar uit voor die advocaten hoor. Voor je er erg in hebt . . Voor dat jullie met deze vernieuwde Shine een CD gaan uitbrengen komen er eerst 3 EP's. Wie heeft dat allemaal zo verzonnen?
JB: Wij! ja, wij ja. Goed he.
Mark: Het is geen marketingplan?
JB: Nee, nee dat heeft er niets mee te maken. Het heeft er gewoon mee te maken wat wij leuk vinden. Wij vinden het heel leuk om 3 EP's op een rijtje uit te brengen, want dat doen onze favoriete bands ook. Het is veel simpeler dan men er wel over speculeerd. Zo van: "Ja, die hebben weken zitten denken over een marketingplan of zo." wat weet ik daar nou van? Ik kijk alleen maar TV en speel gitaar. En als ik ideale popmuziek wil maken is het volgens mij zo. Meer is dat niet.
Mark: Wat zijn die favoriete bands dan?
JB: Nou dat is eigenlijk een vraag waar ik heel moeilijk antwoord op kan geven.
Mark: Nou, wat draai je thuis? wat heb je vandaag in de CD-speler?
JB: Vandaag Edwin Collins, die nieuwe CD.
Mark: Edwin Collins, dat is een goede keus. Jouw vorige CD 'Boys' was nog een solo project. Nu is Shine echt een band geworden. Was het toch te eenzaam zonder vaste muzikanten?
Richard: Met biljarten en snookeren wel ja.
Mark: En in de studio?
Richard: Nou in de studio was het in m'n eentje ook best leuk hoor. Zo'n moeilijk persoon ben ik ook niet dat ik in m'n eentje geen lol zou kunnen hebben. Met een band is gewoon weer anders, een heel ander soort lol. het zijn 2 evenredige grootheden. Ik vindt het allebei leuk om te doen.
Mark: Weer een andere uitdaging. vertel nog eventjes wat je in Antwerpen hebt meegemaakt. Want jullie hebben de binnenkant van de gevangenis gezien.
Richard: Nou, dat is allemaal een beetje overtrokken.
JB: Het politieburo wel, ja zoiets.
Mark: Maar hoe kwam je daar terecht? Kom vertel nog even.
JB: Nou ja, we gingen gewoon na een dag hard werken vonden we dat we wel een lekker 'bolleke' hadden verdient. Dus we gingen naar een kroeg en daar zaten een paar Italianen. We hebben het over voetbal . .
Mark: Ja, dan heb je het over Ajax en dan over Milaan.
JB: Ja, precies. En dan valt er een klap en dan valt er weer een klap. En dan komt de politie en dan wordt er wat gescholden. En dan moet je mee.
Mark: Hoe zijn de Belgische gevangenissen van binnen?
JB: Nou, we zijn niet en een cel geweest hoor. We zijn gewoon in een kamertje verhoord. Ach, het stelde niets voor eigenlijk.
Mark: Maar je hebt er toch 36 uur gezeten?
JB: Nee, niet zo lang hoor. Dat is allemaal wat overtrokken.
Mark: Jullie platenbaas, William, heeft jullie er snel weer uit weten te halen.
Richard: Ja, die man heeft overal invloed, het is ongeloofelijk werkelijk.
Mark: Die brengen de advocaten mee en ook dat krijgen ze voor elkaar. In het tweede uur van Leidsekade Live zijn jullie terug voor nog een aantal nummers. Dank je wel Shine.

Mark van Stakenburg interviewde Richard en JB. Zie de sessie's voor de setlist van de avond

terug naar de media pagina