M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


M
E
D
I
A


Villa 65 november 1992
Lotje: Als je zelf moet zeggen wat het muzikale verschil is tussen de liedjes die je nu maakt en die liedjes die met de Fatal Flowers schreef . . .
Richard: . .ja, die vraag hing ook echt als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd.
Lotje: . . .laten we het dan maar doen nu!
Richard: Laten we gewoon gaan luisteren ja.
Lotje: Nee, laat je nu maar even die vraag beantwoorden. Dat bedoelde ik.


Oor 26 juni 1993
Met The Fatal Flowers verloor de Nederlandse popmuziek een van de weinige rockgroepen van internationale allure. Zo'n drie jaar later pakt voorman Richard Janssen de draad weer op met de prestigeplaat Boys en de splinternieuwe groep Shine


Zwolse Courant 30 juli 1993
Zonder succes stuurde hij zijn demo’s naar platenmaatschappijen. 'Soms kreeg ik een briefje terug met 'het ligt niet in onze lijn', maar meestal hoorde ik niets.


All Along The Watchtower 6 augustus 1993
Leonieke: Wat voor plannetjes heb jij gemaakt om er voor te zorgen dat Shine zo snel mogelijk een hype wordt?
Richard: Nou, we bestaan een maand en we zijn nou al op TV. Dus volgens mij gaat het hartstikke goed.


Leidsekade Live 18 september 1993
Mark: Jullie besteden veel aandacht aan het visuele aspect. Dat hebben we hier ook weer mogen beleven. Ik vind dat prachtig. Alle lichten gingen hier net uit, er staat een mooie staande lamp op het podium.
Marius: Schemerlamp.


Oor's Pop Encyclopedie 1994
Shine blijkt live geen ordinaire rockband maar biedt een totaalprogramma met een diskjockey, lichtshow, acrobatiek en levende muziek, die aansluit bij de glamrock van Roxy Music en Bowie en veel steviger is dan op (1).


Fret maart 1995
Een paar vette joints en een aantal sixpacks Budweiser doen de rest. Na een aantal sfeervolle takes staat het nummer (werktitel: Saturday Late Night Jam) er prachtig op. Van dit soort spontane takes in de studio krijgen we allemaal een waanzinnige kick.


Zwolse Courant maart 1995
Wat bleek was, en dat klinkt misschien raar, dat niemand op mij zat te wachten. Dat was frustrerend, maar vooral verbazingwekkend'


Leidsekade Live 7 mei 1995
Mark: Weer een andere uitdaging. vertel nog eventjes wat je in Antwerpen hebt meegemaakt. Want jullie hebben de binnenkant van de gevangenis gezien.
Richard: Nou, dat is allemaal een beetje overtrokken.
JB: Het politieburo wel, ja zoiets.


Noord Hollands Dagblad 21 december 1995

Terwijl Janssen zich op 'Boys' nog profileerde als de melancholieke, tobbende navelstaarder, begeeft bij zich 'Modern Popmusic' in een ambiance van discotheken, spiegelbollen en hedonistisch nachtleven.


Oor 13 januari 1996
En ze zijn zelf behoorlijk trots op het resultaat. Zoveel bijzondere bands hebben we namelijk niet in Nederland, vinden ze. Sterker nog, er zijn hier eigenlijk verdomd weinig mensen die hun nek durven uitsteken. De popscene is een zielig zootje, middelmatigheid de norm, grauw het uiterlijk aldus J.B.


Oor's Pop Encyclopedie 1996
Zij gaan vooraf aan de release van het tweede Shine-album, gepland voor najaar ’95. Dirk Brouwers (ex-Soft Parade) verzorgt de toetsenpartijen bij de nieuwe optredens van Shine, tijdens welke Janssen c.s. hun synthese van rock en dance niet altijd even geslaagd tot stand weten te brengen.


2 Meter Sessie 23 juni 1996
Jan Douwe: Hoe werken jullie eigenlijk in de oefenruimte? Is dat ook uitpakken? Is dat altijd...
Richard: . .dat is lang geleden, dat weet ik niet meer.


Loose Ends
Shine, de groep rond Richard Janssen (ex-Fatal Flowers), blijkt-in tegensteling tot eerdere berichten-niet te zijn opgeheven. Sterker nog, Janssen en gitarist Jan-Bart Meyers hebben bij VAN Records een nieuw contract getekend en bevinden zich momenteel met een nieuwe ritmesectie (ex-La Lupa-drummer Baz Mattie en ex-Toy Factory-bassist Marc Baronner) in de britse Manor-studio's. Daar wordt aan een nieuwe EP gewerkt, de eerste uit een reeks van drie EP's die later samen met het nieuwe Shine-album, in een speciale box opgeborgen kunnen worden.


90s Request deel II

IN GESPREK MET RICHARD JANSSEN (SHINE) WAT HERINNER JE JE VAN HET OPNAMEPROCES VAN BOYS?
Ik hielp mee een klein studiootje te verbouwen en tussen de bedrijven door nam ik mijn album op. Ik zette een klein recordertje aan, sprintte naar het orgel, speelde wat, en sprintte weer terug. Het was echt een knutselplaat.